Klubbmästerskap och Distriktsmästerskap 2002
Redan 8 kilometer före fältet dök dom upp, skyltarna där det stod DM! Och när vi svängde ner mot själva fältet stod där en kille i knallgrön overall och dirigerade trafiken. Där fanns fikatält och arrangörer, domare och avspärrningar för att hålla publiken på plats. Det strömmade till bilar hela tiden. Den här gången har Gladiatorerna överträffat sig själva, tänkte vi.

Välkomna till DM i Plöjning 2002!
Javisst! Så stod det skyltat mot vårt fina klubbfält, där vi skulle flyga KM/DM-2002. Massor av folk, traktorer och redskap var samlade och tävlingen hade redan börjat. Långa raka och lagom djupa fåror utan uppstickande grässtrån gäller för högsta poäng tydligen.


Raka fåror på plöj-DM.
Den siste Dronten
Några hundra meter därifrån, på samma fält, plockade Gladiatorerna fram sin modeller och gjorde sig klara för KM-drabbning. Inga medlemmar från andra klubbar syntes till,

En Dront, kanske den sista..

vilket gjorde att vårt DM fick ställas in."Så här kändes det nog för den siste Dronten" sa Peter. Det var en bra sammanfattning av läget. Härvid lag skulle detta reportage kunna sluta, men ej heller den siste Dronten gav troligen upp så lätt.

Brittsommar
Vädret var bra. Svag vind, milt och solsken. Solen försvann stundtals in i fina cumulusmoln som gled förbi. Termiken var studtals riktigt påtaglig och det var inte alldeles svårt att känna hur de goda luftområdena avlöstes av sämre.

I den lugna vinden hann man både lägga i från sig sin macka och ordna tidtagare när man började ana ett termikområde på ingående.

Hopplöst otrimmat
Alla hade nylagade modeller som helt, eller delvis, saknade grundtrim. Endast en och annan Handluns hade överlevt sommarens alla flygningar och kunde återställas i flygdugligt skick efter några få trimkast.


Max med sin HKG "Sweepette".

Värre var det med F1A-modellerna. Vi belutade därför att flyga 60 sekunder i första Fly-Off. Det var väl någon som tyckte det var i kortaste laget och såg för sin inre bild den egna F1A-kärran i en snygg 3 minuters max.

F1A - 60 sek Fly-Off
Jag var först ut. Klubbens Nordic, som jag tänkt flyga med, visade sig sakna uppdragningskroken, vilket gjorde den obrukbar. Jag plockade fram min VL-3 istället, men fann att jag glömt vingpinnen hemma, tillsammans med Pick-Nick korgen, så den åkte också tillbaks i lådan.


Det radarstörda planet flyger!
Till sist lyckades jag bryta av vingspetsen på min "Fury", som jag efter lagning med plywood, tejp och snabblim fick upp på linan. Med fel tid inställd, landade jag långt bort,
Tobias med sin mini-HKG.

bara 50 meter från skogskanten, på 2,04.

Näste tävlande var Albin. Albins Nordic som tappade öronen på Öland, var lagad men tryckte något och kurvade snävt. Trots detta klarar Albin lätt 60 sekunder. Sedan var det Pers tur. En SkyLady II med nylagad vinge och kropp. Modellen hänger ut vänster och kurvar sedan ett halvt varv vänster på en minut och landar långt bort efter dryga 60 sekunder.

Peter gör i ordning sin buntkärra för en rakkroksstart. Modellen går upp snyggt på linan, för att sedan övergå i störtspiral i glidet. 51 sekunder och redan markkontakt. Aj aj!

F1A - 90 sek Fly-Off
Jag var först ut i denna 2:a Fly-Off omgång. Med modellen på linan känner jag att jag kommit upp för tidigt. Modellen hänger slappt och vill ut vänster. Jag chansar och rör mig mot höger. Där träffar jag på bättre luft och kopplar. Luften var inte bra där heller, men klarar med 10 sekunders marginal 90 sekunder. Albin tar upp sin Nordic och den går fint på linan. Den glider klart bättre i denna start, även om den fortfarande trycker något. Tyvärr är luften alldeles död och tiden stannar redan på 82 sekunder. Pers tur. Modellen går nu upp lite rakare än förut, men verkar ha konstiga skevningar i vingarna. Det vill inte runt och hamnar långt ut till vänster igen. Dessutom på en kulle vilket gör att tiden inte räcker längre än till 70 sekunder.


Albin tänker trimtankar.


Handluns, HKG
Vädret var som sagt perfekt. Visserligen ändrades vindriktningen sisådär 90 grader fram och tillbaka, och utan streamer kunde det vara svårt att kasta rätt. Som vanligt vann Peter före Martin. Albin hade sin Swepette som flög riktigt bra och unge Tobias hade en pytteliten modell som också flög bra. Stämningen var avspänd vilken kan ses i resultatlistan, bara en Max. Peter använde en av sina typiska modeller med lång furukropp. Katapult, KPG
Här tävlade bara Max, med den modell som inte flög alls på drabbningen i våras p.g.a. bananformad kropp. Nu var det fixat och den gjorde många fina flygningar.

Radarstört
En kompis till Max och Peter kom också ut,för att provflyga sin radiostyrda eldrivna födelsedagspresent. Trevlig omväxling i det fina vädret.


Max klar för skott!


Max tar emot 1:a priset i KPG.

Bucklor
Som brukligt när det är tävling fick vinnarna fina pokaler och sedan drack vi läsk hos plöjarna - även det verkar vara en rätt smal hobby med finfina möjligheter att ständigt köpa nya och dyra prylar! Vid pennan:

 

Pter M & Martin T

HKG, Handluns (mix jun/sen)

#
Namn: Klubb:
P1
P2
P3
P4
Totalt:
1
Peter Meurling MFK Gladiatorerna
37
37
51
60
185
2
Martin Tärnroth MFK Gladiatorerna
10
51
48
52
161
3
Albin Nilsson (j) MFK Gladiatorerna
29
26
23
15
93
4
Max Meurling (j) MFK Gladiatorerna
17
17
4
8
44
5
Tobias Tärnroth MFK Gladiatorerna
9
10
4
6
29


F1A, Nordic (mix jun/sen)

#
Namn: Klubb:
F01
F02
Totalt:
1
Martin Tärnroth MFK Gladiatorerna
60
90
150
2
Albin Nilsson (j) MFK Gladiatorerna
60
82
142
3
Per Larsson MFK Gladiatorerna
60
70
130
4
Peter Meurling MFK Gladiatorerna
51
51


KPG, Katapultglidare (mix jun/sen)

#
Namn: Klubb:
P1
P2
P3
P4
Totalt:
1 Max Meurling (j) MFK Gladiatorerna
23
37
50
26
134