Tävlingsreportage SM 1970 i Handluns HKG
Bästa SMFF, är det inte dags att klassa upp handluns till SM-klass?

Svenska mästerskapen har alltid sin egen status - man ska vara med då det är SM!

Lördagsvädret var prima. Solsken och lagom blåst. Startplatsen valdes kanske olämpligt - men ännu mer olämpligt är att inte respektera den lag som säger att man inte går i ett växande sädesfält. Om någon behövt hämta sin modell bland ax och strå kan det ju inte hjälpas - men att bara av slöhet, lathet och nonchalans trampa ned växande gröda kan inte tolereras - därför måste vi alla finna oss i att flytta startplatsen med de obehag och kanske tråkiga resultat som blev följden - se nedan.

Regn över de internationella klasserna
Nästa morgon då de internationella klasserna avgjordes var också solig, men det mulnade och en åskfront seglade upp. Ett stundtals irriterande regn förstörde den annars goda stämningen och då den verkliga störtskuren kom I början av sista perioden dränktes många förhoppningar - sällan har ett startfält utrymts så snabbt som då skyfallet kom farande över hangartaken.

Dignande prisbord
FK Gamen hade en imponerande prissamling att fördela - men nog var det väl också i dyraste laget att ta kr 10:- för handluns-starten? Vad kostar en sådan modell! Vad sig i de olika klasserna tilldrog berättas nedan av Lars-Göran Olofsson och Lennart Flodström (samt Lennarth Larsson).

Handkastglidare
Handluns vanns för ovanlighetens skull inte av någon AKG:are! Trots att AKG hade 4 starka kort med. Men det ville sig inte för västkusten. Kärrorna fick trimmas om och de´. I stället var det Solnas Karl-Erik Lundin, som tog hand om segern. Han flög lugnt och säkert hela tiden. Ove Pettersson, AKG fick inte trim pa "veden' förrän i sista starten, men det räckte inte till. Att till och med 'Gamen' börjar odla denna trevliga klass visade Björn Spenns genom sin 3:e plats.

En kvinnlig deltagare
Enda kvinnliga deltagaren Rose-Marie Olofsson AKG hade mycket problem med kärran. Den flög fint i alla trimstarterna, men stallade i alla tävlingsstarterna. Bland juniorerna var Eddy Astfeldt, Eskilstuna i en klass för sig. 22 sek före Leif Ericsson, Härnösand.

Handluns som SM-klass!
Bästa SMFF, är det inte dags att klassa upp handluns till SM-klass? Totalt 23 man + en kvinna ställde upp, 11 st mer än i B1 och C1!

/ "ELLO"

(Utdrag ur MFN 5 / 70)


Handluns, HKG, Senior

# Förnamn: Efternamn: Klubb: Summa:
1 K-E Lundin MSK Solna 186
2 O Pettersson Göteborg 177
3 B Spens MFK Gamen 176
4 P Erikson MFK Härnösand 144
5 O Nerud Malmö 142
6 Jan Zetterdahl MSK Solna 141
7 O Blomberg MFK Nimbus 129
8 T Håkansson Malmö 117
9 L-O Andersson - 114
10 L-G Olofsson Göteborg 106
11 L Widh Fagersta 103
12 O Hillerström MFK Nimbus 95
13 Rose-Marie Olofsson Göteborg 89
14 N-E Hägglund Östersund 76
15 S-O Lindén MFK Nimbus 66
16 L Matsson Göteborg 23