Holiday on Ice, Gjövik Norge
Premiär för Gladiatorerna på norsk mark 23 Mars 1996

Alla 23! svenska deltagare på denna omgång av Holiday on Ice

Det var premiär för Gladiatorerna på den norska världscuptävlingen Holiday on ice. Tävligen arrangeras varje år på Mjösas is inte långt från Gjövik.

Fint och välordnat boende
Jag kom till den gemensamma inkvarteringen Hovdetun, ett stort och välutrustat vandrarhem i Gjövik, vid åttatiden på fredagskvällen. Ryssarna, Ukrainare och Balter hade då redan kommit igång med försäljningen av modeller och tillbehör. Micke Holmbom bjöd på pizzaslize och dricka. Smask! Flera av svenskarna hade varit nere på isen och tränat hela dagen inför morgondagens tävling.

Bra förutsättningar
Vandrarhemmets frukost var mycket bra med möjlighet att plocka ihop en "lunchbag" att äta på isen. Därefter bar det med bil ner till kajkanten och därifrån var det nästan 2km promenad över isen till startplatsen. Jag fick förmånen att dela startgrupp med Micke Holmbom, Per Findahl, Herbert Hartmann och Martin "Beast"Larsson. Startordningen gjordes upp och jag fick 2:a position.

Magisk flygluft över isen
Jag drog upp min VolLibre II, en träkärra med kolfiberförstärkt balk / D-box samt zoomkrok, i den helt stilla luften. Det var svårt att få fart på kärran som var nära 100 gram tyngre än den borde. Efter några varv på linan kändes luften bärande och jag sköt iväg den i en nästan perfekt zoomstart. Flytluften över is är magisk, men trots det landade modellen 10 sekunder för tidigt. Ridå! Därefter började luften röra lite på sig och det blev lättare att hantera modellen under starten. Maxarna satt en efter en, ända tills 6:e perioden, då modellen trots bra start i hygglig luft landade 2 sekunder för tidigt.

Fördelarna med buntstart frös inne
Många buntade bort sig denna tävling. Faktiskt alla svenskar utom Martin Larsson. Anledningen till detta var isbildning i buntmekanismerna. Kondens och smältvatten frös till is när modellerna kom upp i den kalla luften. Ulf Edlunds modell gjorde till exempel en ofrivillig men imponerade inverterad flygning över hela startområdet. Ryssarna med Sergey Makarov i spetsen buntade sig säkert i genom tävlingen och vann även finalflygningen. Tack vare trasslet med buntmekanismerna placerade jag mig som 3:e svensk av totalt 18! Low tech lönar sig ibland.. Min totala flygtid räckte tyvärr inte längre än till en 17:e plats totalt.

Väl tillbaks på förläggningen var det dags för middag och därefter prisutdelning. Efter en uppfriskande dusch och grattisbjudningar på några rum var man pigg och redo för kvällsaktiviteterna. I år blev det pulkaåkning i den närliggande skidbacken. Detta var en riktig höjdartävling och nästa år när det är 10års jubileum hoppas jag fler Gladiatorer finns på plats här i Gjövik.

/ Martin T

/Martin T