Första steget mot termikbroms - Löstagbar vinge
Sätter stopp för transportskador och stora lådor

 

Fördelar
Löstagbar vinge av denna typ är bra av flera anledningar. Den viktigaste är givetvis att man lätt kan packa ihop sina modeller och ta med sig dem i sin modellåda (trunk) eller väska. Modellerna håller bättre med gångjärnsinfästning av vingen. Detta beror på att vingen får bredare limyta mot kroppen och att konstruktionen flexxar när vingen träffar ett träd, marken eller vad som kan stå i vägen på fältet. Om man bygger flera lika modeller kan man dessutom byta vingar mellan modellerna och på så vis dra slutsatser om hur de olika vingprofilerna jobbar mot en och samma stabbe/fena.
Det är också ganska enkelt att montera in fuse-mekanism i modellen om den har löstagbar vinge av denna typ. Fusen får modellen att komma ner efter en bestämd tid, så att modellen inte flyger bort.

Nackdelar
Mekanismen väger installerad och klar 3,5 gram och dessutom kan konstruktionen bli lite "ranglig" efter ett antal hundra starter, vilket gör att vingen kan fladdra något i utkastet.

Enkla att bygga
Börja med att göra en pappersmall på gångjärnet som visas på denna sida. Rita med hjälp av mallen upp två gångjärn på ett 1.5 mm plywoodflak. Vanligen är plywooden gjord i 3 lager eller i bästa fall 5 lager. Tänk på att fiberriktningen i plywooden skall följa med gångjärnets längdriktning. Såga ut gångjärnen och putsa ytorna jämna.

Sprint av pianotråd
Sprinten tillverkas av 15 mm lång bit av 1.5 mm pianotråd. Bocka den 90 grader. Fila snittytorna runda så att inga skarpa kanter finns kvar.

Montera gångjärnet separat Såga av furulisten (4 x 4 mm) till rätt längd. Fasa ändarna enligt ritningen med fil och slippapper. Limma dit gångjärnen på var sin sida om furulisten. Fixera med klädnypor eller limklämmor. När limmet torkat sätter du den färdiga mekanismen på kroppen. Den bakersta ändan av furulisten skall justeras så att den är precis där vingens bakkant skall fästas på kroppen.

Borra hål genom gångjärn och kropp för sprint
Borra nu genom gångjärnen och kroppen med 1,5 m borr. Använd helst stativ, så att hålet blir rakt. Prova med att sticka genom sprinten. Eventuellt kan det vara nödvändigt att joxa lite med sprinten i hålet innan den går genom. Nu är mekanismen färdig och det återstår bara att limma på vingen. Vingen limmas med mekanismen monterad på kroppen

/ Martin

 

 


Utsågat gångjärn i 1,5mm plywoood.

 

 

 

 


Sprinten av 1,5mm pianotråd

 

 

 


Här syns vingen monterad på gångjärnsmekanismen, vilken i sin tur sitter ihop med kroppen genom metallsprinten.